Rižoto s kozicama i jagodama

Sastojci: 300 g riže za rižoto i 300 g očišćenih repova morskih kozica, 200 g jagoda i 100 ml suhog bijelog vina, 100 ml slatkog vrhnja i 1 glavica kapule, 40 g korijena đumbira i 1 žličica povrtnog dodatka jelima, 60 g maslaca i bijeli papar.

Priprema: Kapulu ogulimo i narežemo na četvrtine, đumbir ogulimo i narežemo na trakice, dvije trećine očišćenih jagoda prepolovimo, a preostale narežemo na kockice. Pripremimo temeljac tako što u lonac vrele vode dodamo povrtni dodatak jelima, četvrtine luka, trakice đumbira i kuhamo na lagano. Prepolovljene jagode stavimo u sjekač, ulijemo slatko vrhnje i izradimo pire. U zaseban zagrijani lonac stavimo polovicu maslaca i pričekajmo da se rastopi. Dodamo rižu i miješajući pričekamo da riža upije dio masnoće. Rižu miješajući kuhamo, podlijevajući procijeđenim temeljcem. Nakon desetak minuta dodamo repove morskih kozica i miješajući kuhamo dok ne bude "al dente". Dodamo preostali maslac, začinimo paprom, promiješamo, ulijemo pire od jagoda i vrhnja, promiješamo, umiješamo jagode narezane na kockice, maknemo s vatre i poklopimo.

Statistika