Toskanska salata



Sastojci: 300 g staroga kruha ili žemlji, ljubičasti luk, 2 rajčice, 2 peteljke celera bjelaša, 2 krastavca, pola vezice bosiljka, 3 grančice svježeg origana, 4 žlice maslinova ulja, sol, papar, 3 žlice crvenoga vinskog octa

Priprema: Narežite kruh na komade pa ih navlažite s malo vode. Nakon nekoliko minuta istisnite vodu i usitnite kruh. Luk i rajčice narežite na kockice. Očistite i operite celer pa ga narežite na uske rezance. Operite i očistite krastavce, uzdužno ih razrežite na četvrtine, a potom narežite na komade. Stavite povrće u posudu s kruhom i izmiješajte. Operite začinsko bilje i posušite. Otkinite listiće s peteljki. Listove bosiljka narežite na sitne rezance, a listove origana sitno nasjeckajte. Umiješajte u salatu začine, maslinovo ulje, sol i papar. Poklopljeno ostavite 60 minuta na hladnome mjestu. Umiješajte vinski ocat. Dobro začinite salatu solju i paprom pa odmah poslužite.