Irski kruh sa sodom



Sastojci: 250 g bijelog brašna, 250 g integralnog brašna i malo brašna za posipanje, žličica sode bikarbone, 1/3 žličice soli, 300 ml kiselog mlijeka

Priprema: Prosijte bijelo i integralno brašno dodajući i mekinje iz sita, sol i sodu bikarbonu. Zamijesite tijesto s kiselim mlijekom u kuglu i premjestite na nauljen lim za pečenje i lagano ga pritisnite oblikujući ga u kružni, uzdignuti oblik promjera 19 cm. Zarežite križ na površinu kruha tako da nož prodre do polovice tijesta. Lagano pospite s malo integralnog brašna. Pecite na 200*C dok kruh ne naraste i ne zvuči šuplje na dodir (oko pola sata). Ako izgleda vlažno i teško, nastavite peći još 3 – 5 minuta pa opet provjerite. Prebacite ga na žičanu podlogu i ostavite da se sasvim ohladi. Taj kruh najbolje je poslužiti isti dan jer brzo počne pljesniviti, no možete ga poslužiti i prepečena dan nakon pripreme.

Statistika