Slani štapići sa sirom



Potrebne namirnice (za 10 obroka): 250 g brašna, 200 g maslaca, 80 g sira parmezana, 5 g soli, ¼ limuna, 2 jaja, 1 žlica ulja i 1 dl vode

Priprema: Staviti brašno na radnu dasku. Trećinu brašna izmiješati s maslacem, oblikovati kvadrat i staviti u hladnjak. Od ostatka brašna, jednog jajeta, limunova soka, soli i vode umijesiti mekše tijesto (kao vučeno). Mijesiti ga dok ne postane glatko i dok se ne odvaja od daske. Zatim oblikovati loptu, površinu narezati nožem dva do tri puta unakrst, pokriti vlažnim ubrusom i tako ostaviti pola sata. Odmoreno tijesto razvaljati debelo pola centimetra, u sredinu staviti ohlađen maslac, krajeve tijesta preklopiti unakrst i ponovno ga razvaljati u oblik kvadrata. Pri valjanju tijesto ravnomjerno razvaljati da maslac ne izađe na površinu. Taj postupak ponoviti triput, zatim tijesto preklopiti na tri dijela, da bi opet dobili kvadrat. Ponovno staviti u hladnjak pola sata. Odmoreno tijesto opet dva do tri puta razvaljati i preklopiti. Treći put tijesto razvaljati debelo pola centimetra, premazati razmućenim jajetom, posipati ribanim parmezanom i rezati štapiće osam do deset centimetara duge i dva centimetra široke. Slagati na lim i peći na jakoj vatri.