Slani (pull apart) kruh s pestom, sušenom rajčicom i pinjolima

 

Sastojci: 350 g brašna, ½ vrećice instant kvasca, 1 žlica ulja, 1 žličice šećera, sol, 270 g kuhanog krumpira, Pesto Genovese, sušene rajčice, 5 g pinjola

Priprema: Oguljeni krumpir narežite na manje komade i stavite kuhati u posoljenu vodu. Izvažite brašno te mu dodajte sol, šećer, ulje i kvasac te kuhani krumpir protisnut kroz sito za krumpir. Prebacite na čistu radnu površinu i mijesite 10 minuta dok niste umijesili čvrsto tijesto. Premažite uljem i ostavite da se diže, u poklopljenoj posudi, na toplom. Nakon 1 i pol sat tijesto bi trebalo udvostručiti veličinu. Razvaljajte ga u veliki krug, debljine pola centimetra i izrezujte zvjezdice različitih veličina. Tijesto koje preostane možete jednom premijesiti, ali ne previše puta jer će pull apart kruh na taj način postati žilav. Zvjezdice slažite na papir za pečenje i svaku premažite pesto Genoveseom. Pospite sušenim rajčicama i pinjolima koji će u ovom slučaju glumiti ukrase. Ostavite da se diže 10 minuta pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35 minuta, u donjem dijelu pećnice tako da kruh ne dobije previše boje i sačuva se vibrantna zelena boja pesta.

Statistika