Pečena punjena purica



Sastojci: Purica (oko 3 kg), 3 žemlje, 2 jaja, 100 ml mlijeka, 80 g maslaca, 1 glavice luka, 4 češnja češnjaka, žlica sjeckanog peršina, 200 g purećih jetara, 100 ml bijelog vina

Priprema: Kockice žemlji posolite, prelijte jajima i mlijekom, rukom utisnite sastojke i ostavite pola sata. U tavi ugrijte maslac, dodajte luk, češnjak, peršin te popržite. Dodajte sjeckana pureća jetrica te pržite. Ulijte bijelo vino i kokošji temeljac, kuhajte dok se umak napola ne reducira i maknite s vatre da se sastojci malo ohlade. Smjesu premjestite u zdjelu s natopljenim žemljama i nadjenite puricu. Otvor zatvorite štapićem ili zašijte koncem. Premažite svinjskom masti, premjestite u vrećicu za pečenje, zatvorite je i probodite čačkalicom kako bi izlazio višak pare. Stavite peći na 170*C, dva i pol sata za tri kilograma. Tijekom pečenja dovoljno ju je jedanput okrenuti. Kad je purica pečena, jedan kraj vrećice razrežite škarama kako biste iz nje izlili umak od pečenja.

Statistika