Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Potrebne namirnice: 30 dag bakalara, 1 dl maslinova ulja, 15 dag crvenog luka, 1 dl bijelog vina, 4 dl pirea od rajčica, 60 dag krumpira, soli i papra po želji
Priprema:
Na tržnicu ima mnogo vrsta bakalara. Pravi bakalar ima boju bijele
kave. Ne smije imati točkice, plijesni niti žutu boju užeglosti. Dobar
bakalar koji je pakiran u snopove namačemo 6 dana u hladnoj vodi. Svaki
dan mijenjamo vodu 3 puta, a posudu s bakalarom držimo u hladnjaku.
Bakalar vakuumpaku, koji je prešan, namačemo 2 dana. Kada se meso počne
odgajati od kostiju, izvadimo ga iz vode. Namočeni bakalar stavimo
kuhati u 2 dl hladne posoljene vode (2 dag soli). Kad prokuha, kuhamo
još 10 minuta, izvadimo iz vode i čim možemo očistimo. Ostranimo kožu,
peraje i kosti. Ako bakalar ostavimo na zraku, ponovno će se ukrutiti,
zato ga do kuhanja očišćenog držimo u malo vode u kojoj smo ga kuhali. U
prikladnoj posudi na vrućem ulju zapržimo crveni luk izrezan na
polumjesece. Kad luk dobije boju starog zlata, dodamo skuhani bakalar.
Ulijemo bijelo vino. Ulijemo pire od rajčica. Dodamo krumpir oguljen,
opran i izrezan na kruške. Posolimo i popaprimo. Kad je skuhan krumpir,
gotovo je jelo (oko 20 minuta).
Brudet od bakalara
12:00 AM