Sastojci: 0,5 kg brašna za dvije veće ili četiri manje jufke (kore), čaša vode, 0,5 kg kupusa, 0,5 kg kiselog vrhnja, čaša slanoga kajmaka, 3 žlice kravljeg masla, 3 jaja, 65 g ulja, 50 g kukuruznog brašna
Priprema: Zamijesite srednje meko tijesto od jajeta, brašna, ulja i čaše, dvije mlake vode. Zamijesite četiri male polulopte pa ih razvijte u promjer od 15 cm. Dvije i dvije slijepite tako da jednu premažete uljem i dodate drugu pazeći da krajevi budu dobro slijepljeni. Pokrijte i ostavite da stoje najmanje sat vremena. Listove kupusa operite, odrežite drškice i sitno narežite. U kupus dodajte najviše tri jaja, vrhnje, kukuruzno brašno i malo posolite. Dobro promiješajte. Razvijte tanku jufku (koru), odrežite joj krajeve i ostavite da se malo prosuši. Veći dio jufke prebacite preko tepsije, a ostali utaknite na dno. Poškropite rastopljenim maslom. Nadjev sipajte tek nakon što napravite drugu jufku. Preko nadjeva pokapajte kajmak. Krajeve izvan tepsije prebacite preko kupusa, pa stavite drugi dio jufke koji ste izrezali u veličini i obliku tepsije. Nožem naznačite kocke, namastite i pecite 15 minuta u dobro zagrijanoj pećnici pa smanjite temperaturu i pecite još najmanje pola sata.
Polagana zeljanica
12:28 AM